2020 yılı emisyonlarının azaldığını gösteren bir çevre raporu daha yayınlandı

2020 yılı emisyonlarının azaldığını gösteren bir çevre raporu daha yayınlandı

13 Aralık 2020 0 Yazar: admin

2019'a göre 2,4 milyar ton yani% 7 azalan karbon emisyonlarına en olumlu katkı ulaşım emisyonları oldu. Kısıtlamaların zirvesinde kara ulaşımı yarı yarıya azaldı. Aralık ayı itibarıyla kara taşımacılığı ve havacılıktan kaynaklanan emisyonlar, 2019 rakamlarına göre sırasıyla% 10 ve% 40 azaldı.

Dünya çapında emisyon artışına en çok katkıda bulunan ülkeler ABD'nin% -12'si olduğunda,% -11, İngiltere% -13, Hindistan% 9 ve Çin% -1,7 gibi daha düşük emisyon oranlarına sahip görünüyor. Çin'in diğer ülkelere göre daha düşük bir yüzdeye sahip olmasının nedeni, ülkenin kısıtlamalar getirmesi ve daha önce devre dışı bırakılmasıdır. Bu nedenle ekonomisi daha erken faaliyete geçen ülke rakamları düşük. Küresel tabloya bakıldığında, Avrupa ve ABD'deki emisyon azaltımları, Nisan ayında zirveye çıkan kısıtlama dönemine denk geliyor. 2021'de etkisi devam edecek gibi görünen pandemi nedeniyle önümüzdeki yıl emisyonların ne kadar değişeceği hala bir muamma. Burada yine en büyük faktör ülkelerin ne zaman ekonomik pedala sonuna kadar basacakları sorusu.

Araştırmayı yürüten ve Exeter Üniversitesi'nde çalışan ekip lideri Prof Pierre Friedlingstein, ortaya çıkan resimle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:atmosfere 39 milyar ton CO2 salındı. Ne yazık ki atmosferdeki CO2 azalmadı. Atmosferik CO2 seviyesi ile doğru orantılı olan dünya iklimi, bu değerler sıfıra yaklaştığında stabilize olacaktır. Yani hiçbir şey geçmiş değil. "Araştırmacılara, sayılarda geçici bir düşüş getiren Kovid salgınının bizi hedeflerimizden saptırmaması gerektiği hatırlatılıyor. Yeşil enerji politikalarındaki kararlılık ve bu kapsamda atılacak adımlar ancak kalıcı bir çözüm getirecektir.