Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi’nin restorasyonu yarılandı
1 Şubat 2021Geçtiğimiz Ağustos ayında restorasyon çalışmalarına başlanan Mamak'ın kapısı Ali Kuşçu Astronomi Merkezi'nin rekonstrüksiyonunda yarı yola ulaşıldı.
Sabotajın neden olduğu yangında uzay bilimi cihazlarının ve faaliyet alanlarının kullanılamaz hale geldiği Ali Kuşçu Astronomi Merkezi'ni yeniden inşa etmek için düğmeye basan Mamak Belediyesi, tesis inşaatının yarısına ulaştı. Başkentin ilk planetaryum kulesi olan Misket Mahallesi'nde 40 dönüm arazi üzerine inşa edilen Ali Kuşçu Astronomi Merkezi'nin 4 bin 450 metrekarelik alanında yenileme çalışmaları hızla devam ediyor. Yüzde 60 düzeyine ulaşan merkezin planetaryum kubbelerinin üretimi tamamlandı. Elektrik üretiminin başladığı merkezde yangından zarar gören kısımlardan sıva, boya ve badana çıkarıldı. İnşaat seviyesi yüzde 50'ye ulaşan Astronomi Merkezi'nin ince işler, dış cephe alüminyum giydirme ile çok yakında başlayacak.
Ankara'nın Anıtkabir'den sonra en çok ziyaret edilen ikinci yeri olan Ali Kuşçu Astronomi Merkezi, özgün yapılarla uyumludur. Kütüphane, gözetleme güvertesi, merdiven kulesi içindeki asansör, yeni yangın merdiveni ve kaçış alanları inşa ediliyor. Merkezi teknolojik olarak ilk halinden daha iyi hale getireceklerini kaydeden Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, kulenin yanan kısmının A1, A2 yanmaz malzemelerle yenileneceğinin altını çizerek, “Merkezimiz ileri seviyede ülkelerin bilimsel standartlara ulaşması için çok önemli bir çalışma. Tarihin en büyük gökbilimcilerini ortaya çıkaran medeniyetin torunları olarak, içinde bulunduğumuz bilgi çağında, insanlık tarihi kadar eski ve merakla keşfedilen uzay ve gökyüzü ile ilgili birçok etkinlik ve imkanlar altında toplanıyor. merkezimizde bir çatı. Ali Kuşçu Astronomi Merkezimiz, atalarımızın bilgi ve deneyimlerinin gelecek nesillere aktarılması, çocuklarımızın ve gençlerimizin dünyayı anlamaları, geleceklerini doğru hedefle araştırmaları ve şekillendirmeleri için önemli bir çalışmadır. Hem eğlence hem de bilgi sunan merkezimizi yeniden inşa ediyor ve donatıyoruz. Merkezimiz sadece Mamak'a hitap etmekle kalmadı, şehir dışından ve hatta yurt dışından gelen misafirlerimizi ağırlıyoruz. İnşallah kısa sürede vatandaşlarımızı uzayda yeniden açacağız ”dedi.
İkinci kat çatısında yanma yoğunluğuna sahip yanıcı maddelere ateş eden kimliği belirsiz kişi veya kişiler ile rüzgarın etkisiyle hızla yanabilen malzemelerin (dış cephe kaplaması) alev alıp yayıldığı belirtildi. Ateşte kullanılamayan merkezde astronotların uzaydaki yaşamları, gezegenlerin oluşum süreçleri, planetaryuma yerleştirilen son model simülatörler, gövde (mühendislik) atölyeleri, robotik kodlama ve eski uygarlıkların bilimsel çalışmaları hala yer alıyordu.