Koronavirüs Aşılarının Bu Kadar Kısa Sürede Piyasaya Sürülmesi Ne Kadar Güvenilir?
1 Aralık 2020Tarih boyunca farklı salgınlara karşı onlarca aşılama çalışması yapılmıştır. En kısa süren çalışma kabakulak aşısı üzerineydi ve 4 yıl sürdü. Peki bu kadar kısa sürede koronavirüs aşısını onaylamak güvenli mi? Virolog Semih Taaren konuya açıklık getirdi.
Koronavirüs aslında ne insanlar için ne de bilim dünyası için yeni bir virüs türüdür. Kasım 2002 ile Temmuz 2003 arasındaki SARS-CoV salgını ile bu virüsün etkileri gözlemlendi. Bu gözlemler bilim dünyasını temel olarak yeni tip koronavirüs için hazırladı.
2020 yılında Çin'den çıkan ve dünyayı saran yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2, önceki salgın gibi şiddetli akut solunum sendromuna neden oldu. Ancak yeni tip virüs nedeniyle 2020 yılında gördüğümüz hastalığa Covid-19 adı verildi. "Tıp tarihinde daha önce hiç böyle bir şey görülmedi". Semih Taaren, Washington Üniversitesi'nde mikrobiyoloji okuduktan sonra moleküler biyoloji alanında doktora yapıyor ve 25 yıldır çeşitli biyoteknoloji şirketlerinde virolog olarak çalışıyor. Salgının en başından itibaren sosyal medyadaki yanlış bilgileri düzeltmek için yoğun çaba sarf ediyor. Taaren'e göre, ilaç firmaları, hükümetler, sağlık kurumları ve Dünya Sağlık Örgütü, tarihte ilk kez Covid-19 salgınında çok entegre bir şekilde çalıştı. Twitter'da yaptığı açıklamada bu durumu "tıp tarihinde daha önce böyle bir şey görülmedi" şeklinde ifade eden Taaren, koronavirüs aşısının bu kadar kısa sürede geliştirilmesine yönelik endişelere de değindi.