NASA’nın Türkiye’deki Yer Altı Suları Haritası, Kuraklık Tehdidinin Ne Kadar Ciddi Olduğunu Bir Kez Daha Gösterdi
18 Ocak 2021NASA tarafından yayınlanan bir harita, barajlar sadece yeraltı sularının Türkiye'deki kuraklık tehdidi olduğunu göstermedi. Türkiye yeraltı sularının büyük bir kısmında harita tarafından ortalama seviyenin altında yayınlandı.
2021'den sonra dünya genelinde büyük zorluklarla atlattık Türkiye için 2020'den sonra pek parlak başlamadı. Ülkemizde birçok ilin barajlarının doluluk oranı kritik seviyelere indi. Ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul'da baraj doluluk oranları son 15 yılın en düşük seviyesine ulaştı.
2020'nin ikinci yarısında yağış oranları, Türkiye neredeyse her ay ortalamanın altında kaldı. Ekim ve Aralık arasındaki yağışlar 1981 ve 2010 ortalamasından% 48 daha düşüktü. Ancak Türkiye'de kuraklık çanları çalmaya neden olacak tek şey barajın doluluk oranı değil, yeraltı suları da olacak.
Türkiye'nin yeraltı suyu tehlikesi
Türkiye'de yeraltındaki bir makale NASA'nın web sitesinde yayınlanan resmi resmi Suların durumu hakkında bilgi verildi. Yukarıdaki uydu görüntüsü ile hesaplanan Yerçekimi Geri Kazanım ve İklim Deneyi Takibi (GRACE-FO), 11 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye'deki yeraltı suyunun durumunu gösterir. Mavi bölümler normalden daha fazla suya sahip bölgeleri gösterirken kırmızı ve turuncu bölümler normalden daha az suya sahip bölgeleri göstermektedir. Yeraltı suyu sulama ve içme suyunda çok önemli bir yer tutabilir ve kurak dönemlerde nehirlere enerji sağlayabilir. Yeniden şarj olması aylar süren yeraltı sularının yenilenmesinin yavaş ve sürekli olarak yapılması gerekiyor.
Ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul'daki barajların doluluk oranı son dönemdeki yağışlarla görece yeniden artmış olsa da yağış oranlarının düşmesi tehlikenin hala bitmediğinin kanıtıdır. Temmuz 2020 ile Aralık 2020 arasında Konya Ovası'nda yağış 2019'un aynı dönemine göre% 38 daha düşüktü.