Prof. Taşova: ‘Temastan 6 Gün Geçmeden Yapılan Testler Doğru Sonuç Vermez’

Prof. Taşova: ‘Temastan 6 Gün Geçmeden Yapılan Testler Doğru Sonuç Vermez’

26 Kasım 2020 0 Yazar: admin

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Yeşim Taşova, ülke genelinde koronavirüs vaka sayısının arttığını belirterek, hastane önündeki test kuyruklarına karşı uyarıda bulundu. Taşova, "Kesin sonuç vermesi muhtemel biriyle temas kurduktan sonra 6 gün içerisinde teste çok az giriyor. 'Temaslıyım, testleri hemen sipariş ediyorum' düşüncesi ikinizin de sağlık sistemindeki kurşun konsantrasyonu kafanızı karıştırıyor" dedi.

Türkiye genelinde koronavirüs vaka sayısında artış gözlemlenirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açık test politikası benimsendiğini ve semptomsuz hastaların da tabloda gösterileceğini belirtti. Bakan Koca, ancak son 24 saatte 28 bin 351 vaka olduğunu açıkladı.

Ülke genelinde yaşanan artışın Adana'ya da yansıdığını ve bunun öngörülen bir durum olduğunu belirten Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi. Dr. Yeşim Taşova, şehirdeki 16 radyo istasyonuna ortak yayın öncesinde açıklamalarda bulundu. Son zamanlarda ülkenin birçok şehrinden hastanelerin önünde koronavirüs testi kuyrukları olan görüntüler bulunduğunu kaydeden Taşvova, testin pandemi sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu ancak doğru zamanda yapılmayan testin büyük ölçüde olacağını söyledi. yanıltıcı. Dr. Tasova, salgının arttığı her ülkede test kuyruklarının öngörülen bir şey olduğunu söyledi. Bu konudaki en büyük yanlışın, teması olan kişinin temastan kısa bir süre sonra herhangi bir belirti göstermemekle birlikte aceleyle teste gitmesi olduğunu belirten Taşova, “Bir kişiyle temastan 6 gün önce pozitif test yapılma olasılığı. pozitif kişi neredeyse 'yok'dur. Yani virüsü gerçekten vücudunuza almış olsanız bile, hastalığın doğru aşamasında test yapmadığınız için doğru sonucu alamazsınız. Kişi semptom göstermeden 6 gün önce hastaneye gidip 'Bulgularım Var' diye test yaptırırsa hem kendini yanıltacak hem de sağlık sisteminde yoğunluğa neden olacaktır. Bu nedenle eğer temas halindeyseniz 6 gün boyunca kendinizi dinleyin ve bulgular ortaya çıkarsa çekim ekipleri sizi zaten yönlendiriyor. 6 gün içinde kendinize iyi bakın. Belirtileriniz varsa ve belirtileriniz varsa doğru sağlık hizmeti sağlayıcısıyla iletişime geçin "dedi.

Son zamanlarda kısıtlamalara da değinen Taşova, bu süreçte kaçınılmaz kısıtlamalar ama her şeyden önce bireysel kısıtlamalar ortaya çıkmadan önce alınması gereken, o Hayati önem taşıdığını söyledi.

Türkiye'nin Adana'sı birçok şehirde olduğu gibi '' Kendi liderliğinde yapılan aşılama çalışmalarına değinen Prof.Dr. Taşova, çok sayıda gönüllünün aşı olduğunu ve bu sayının 1000'e yaklaştığını ifade etti. Gönüllü aşı olan ve 14 gün sonra ikinci aşıyı yaptıracağını belirten Taşova, “Kullandığımız aşı halk arasında yaygın olarak kullanılan ve 'ölü virüs aşısı' olarak bilinen inaktif aşıdır. Şimdiye kadar önemli bir yanı yok. Lokal ağrı dışında etki Çalışmalar devam ediyor.Burada önemli olan aşının ürettiği antikorun ne kadar kalıcı olacağıdır.Normalde bir aşının tamamen çıkması yıllar alır.Pandemi döneminde orada aşı için çok yoğun bir çalışma. Her şey yolunda giderse aşı 2021 ortalarından sonra ortaya çıkmış olabilir. ”Pandemi sürecinde kişisel duyarlılığın çok önemli olduğunu ve en dikkat çekici noktanın maske, mesafe ve el hijyenine dikkat etmek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yeşim Taşova, hastalığın kitlesel yayılmasını önlemenin bu önlemleri takip etmek olacağını belirtti. Dünyada hiçbir ülkenin herkesi hasta edecek bir sağlık sistemi kapasitesine sahip olamayacağını kaydeden Taşova, “Buradaki mesele sadece yatak sayısı değil. Yatak seni tedavi etmiyor. En önemlisi, binlerce hastaya zaman ayırmaya çalışan doktor, hemşire ve diğer sağlık profesyonellerinin yeterli olmasıdır. Kişisel tedbirlerle sağlık sistemimizi destekleyebiliriz ”dedi.