Türkiye’nin En Büyük Optik ve Kızılötesi Teleskobu, 2022’de Faaliyetlerine Başlayacak
11 Şubat 2021Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal Uzay Geliştirme Programı'nda yaptığı açıklamalarda Doğu Anadolu Rasathanesi (DAG) ile ilgili bilgiler verdi. Açıklamaya göre, Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskopları ilk ışığı 2022'de alacak. Kubbesinin yüzde 90'ını tamamlayan DAG, uzay bilimi çalışmalarına büyük katkı sağlayacak.
Türkiye Uzay Ajansı geçen hafta Twitter üzerinden yapılan bir paylaşımla yapıldı. Bu gönderi 9 Şubat 2021 tarihini işaret ediyordu ancak konu hakkında bilgi verilmedi. Dolayısıyla gören herkesi heyecanlandıran paylaşımın yapılma nedeni videonun sonunda ortaya çıkan 9 Şubat 2021'de ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Milletlerinin açıklamasına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Kongre ve Kültür Merkezi, tarihi bir kilometre taşına ulaştı. İlk uzay programı
ülkemizde dün gece açıklandı. Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında ilk kez Ay'a ulaşmak için çalışmaya başladı. Bu kongrede elbette Ay'a gitmek ya da uzaya roket göndermek söz konusu değildi. Cumhurbaşkanı, birkaç yıl önce Doğu Anadolu rasathanesinin yapımına başladığını ve uzaya çıkma planlarının (DWI) en büyük optik ve kızılötesi teleskop hakkında Türkiye'ye bilgi verdi.
Türkiye'nin en büyük optik ve kızılötesi teleskobu 2022'de ilk ışık olacak Erzurum'da 3.170 metre rakımlı Konaklı Karakaya Tepeleri'nde yapımına başlanan Doğu Anadolu Gözlemevi'nin büyük bir bölümü tamamlandı. Altyapının yüzde 95'inin yollar dışında yapıldığı açıklamasına göre Doğu Anadolu rasathanesi tamamlanan kubbenin yüzde 90'ının tamamlandığını da duyurdu. Teleskobun dizaynı gözlemevine yerleştirilecek ve bu gözlemevinin
Türkiye'de uzay bilimi çalışmaları yapıldı. Parçalarının bir kısmı Belçika'da ve bir kısmı da İtalya'da yapıldı. Elektronik ve güvenlik testleri yapılan teleskopun yıl sonuna kadar İtalya ve Belçika'dan fırlatılacağı ve kurulum için Erzurum'a getirileceği açıklandı. Türkiye, tek parça söylenen teleskoptaki en büyük teleskop aynası olacak. Açıklamalara göre baygınlık açısından gözlemlenemeyen neredeyse hiçbir gök cismi yoktur.