Ucuz ama pek etkili değil: Oxford Üniversitesi’nin Covid-19 aşısı %70 koruma sağlıyor
23 Kasım 2020Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ile ortaklaşa geliştirilen aşı,% 70 koruma sağlıyor. Durumu değerlendiren BBC sağlık ve bilim muhabiri James Gallagher'a göre bu sonuç hem başarı hem de hayal kırıklığı olarak görülebilir.
BioNTech / Pfizer ve Moderna şirketleri tarafından geliştirilen aşının yeni tip koronavirüse karşı% 95 civarında koruma sağladığı açıklandı. Ancak Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı çok daha ucuzdur (£ 3) ve diğerlerine göre saklanması ve taşınması daha kolaydır. Böylece dünyaya dağıtmak daha kolay olacak. Düzenleyici makamlar onaylarsa, bu aşı salgınla mücadelede önemli bir rol oynama potansiyeline sahiptir. Birleşik Krallık hükümeti 100 milyon doz aşı siparişi vermişti. Bu miktar 50 milyon insana yeter. Aşının mimarı Prof.Dr. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu gelişmeyi son derece heyecan verici bir haber olarak duyurdu. Sağlık Bakanı Matt Hancock, "Bu veriler, aşının doğru dozlarda uygulandığında% 90 etkili olduğunu gösteriyor." Dedi. Bakana göre, etkili bir aşı tüm onay süreçlerini geçerse Nisan ayında günlük hayat normale dönebilir. Oxford aşısı, İngiltere ve Brezilya'da 20.000'den fazla gönüllüye verildi. 2 doz aşı alan kişilerde 30 Covid-19 vakası görülürken, salin (plasebo) verilenlerde 101 vaka kaydedildi. Uzmanlara göre bu sonuç,% 70 koruma seviyesi anlamına geliyor. Ayrıca gönüllülere iki kez yüksek dozda aşı yapıldığında koruma oranının% 62 olduğu, gönüllülere yüksek doz aşı verildiğinde oranın% 90'a çıktığı tespit edildi. Bu ilginç farklılığın nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Güvenlik, verimlilik ve kaliteli üretim gibi koşulları değerlendirecek kurumların önümüzdeki haftalarda aşıyı onaylaması bekleniyor. İngiltere, büyük bir aşılama kampanyasına hazırlanıyor. Bu kapsamda öncelikle huzurevlerindeki kişi ve personel, sağlık çalışanları ve 85 yaş üstü kişiler aşılanacak. Daha sonra insanların yaşlarına ve sağlık sorunlarına göre kategorize edilip sırayla aşılanması umulmaktadır.
Aşı, şempanzeleri enfekte etmek için kullanılan grip virüsünün genetiği değiştirilmiş bir versiyonudur. Virüs enfeksiyona neden olamaz, ancak (virüsün) diken proteini adı verilen kısmının planlarını taşıyabilir. Bunlar vücuda girdiklerinde vücut bu proteinleri üretmeye başlar ve ardından bağışıklık sistemi onları bir tehdit olarak görerek yok etmeye çalışır. Böylece bağışıklık sistemi, virüsle gerçekten karşılaştığında ne yapması gerektiğini öğrenir.