Varank: TÜBİTAK öncülüğünde attığımız adımlar meyvelerini verdi
30 Ekim 2020Avrupa bilim ve politika uygulamalarına teknoloji alanında uyumlu ve kamu düzenini sağlamak için Türkiye'de bugüne kadar oluşturulan Ufuk2020 Programı, 267,1 milyon euro hibe desteği ile, ilk ödeme o katkıya ilişkin bir performansa imza attı.
Sanayi ve Çerçeve AB, Teknoloji Bakanlığı Programı Ufuk2020'Y'nin TÜBİTAK ile ilgili kuruluşlarının Türkiye'ye koordinasyonunu gerçekleştirdi, 2014 yılında bünyesine katıldı ve bugün ulusal olarak 265,8 milyon Euro'ya kadar katkı payı ödedi.
ile ortaklıklar kurun Avrupa'nın önde gelen finans kurumları, büyük ölçekli işletmelerin iş birliği projelerinde yer almasını mümkün kılan program, Türkiye son iki yılda güçlü bir ivme kazandı. Bu yıl toplam 267,1 milyon euro hibe desteği ile açıklanan çağrı sonucu, ilk AB çerçeve programında ödenen katkı paylarının fazla olduğu açıklanan kaynak Türkiye'ye iade edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, elde edilen başarının TÜBİTAK'ın başrol oynadığını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye uzun süredir AB çerçeve programına katılıyor. Bu programda bahsedilen bir havuz sistemi. Ülkedeki havuza her yıl belirli bir miktar katkıda bulunuyoruz. Ancak maalesef fon olarak bize geri dönüşümüzün katkısı 2014-2020 yıllarını kapsayan Avrupa Birliği (AB) Horizon2020 Programında bir ilki gerçekleştirdik, son iki yılda TÜBİTAK öncülüğünde attığımız adımlar karşılığını verdi. üyesi olduğumuz AB çerçeve programlarında ve program bitmeden ilk defa sisteme koyduğumuzdan fazlasını geri aldık. "
" Bu yıl AB Komisyonu ile yaptıkları görüşmelere atıfta bulunarak, Varank, 2020'de Horizon 2020'ye herhangi bir katkı ödemediklerini belirtti. Varank şu değerlendirmeyi yaptı:"Horizon 2020 kapsamında şu ana kadar 267,1 milyon Euro hibe aldık. Bu miktarın daha da artmasını bekliyoruz. programın sonu. Özetle, Ufuk2020'den programın sonuna kadar başka bütçeler de olacak. "
Varank, TÜBİTAK'ın son yıllarda ulusal destek programlarında vizyoner bir dönüşüm gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
" Araştırma ve inovasyon ekosistemimizde, etki odaklı ve birlikte Son iki yılda inovasyon ekosistemindeki tüm paydaşlarımızla mekik diplomasisi gerçekleştirdik. TÜBİTAK, uluslararası işbirliklerine katılımı teşvik etmek için çok çeşitli destek ve ödül programları düzenlemiştir. onlarla iletişime geçti ve başvurmaları için teşvik etti. Ülkemizin önde gelen oyuncularını ve paydaşlarını bir araya getiren uluslararası proje pazarı etkinlikleri düzenledik. Başarılı organizasyonlarımız ve yeni başvuru sahiplerimiz arasında deneyim paylaşımını mümkün kıldık. TÜBİTAK tarafından yürütülen bu faaliyetler firmaları teşvik etmiş, uygulamalara daha iyi hazırlamış ve ülkemize katma değer olarak geri dönmüştür. Bakan Varank şu ifadeleri kullandı:"Şirketlerimiz artık lider şirketler olarak Avrupa'dan birçok kuruluş da dahil olmak üzere büyük konsorsiyumları koordine etmeye başladı. Horizon2020, şirketlere finansmana erişimin yanı sıra daha birçok avantaj sağlıyor. Avrupa Komisyonu referansı ile bir ürün yarattığınız için şüphesiz bu durum küresel ticareti kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır.Ayrıca konsorsiyumda yer almak, ortamda yeni ticari ortaklıkların önünü açmaktadır. dönem ortaklar. "
TÜBİTAK her adımda destek
TÜBİTAK, çok ortaklı projelerde koordinatör rolünü üstlenen Türk paydaşlara uygulamada başarı oranını artırmak için Türkiye'den ve araştırmacılara yönelik uygulamaları teşvik etmek, seyahat desteği, proje ön değerlendirme ve eğitim desteği, eğitim, proje yazımı ile ön değerlendirme ve organizasyon gerçekleştirme.
Son yıllarda TÜBİTAK, ICTurkey ve Brüksel'in de verdiği destekle "Geleceğin Şehri" uluslararası proje pazarı, ulusal ve uluslararası paydaşlarla yapılan görüşmelerin ulusal koordinasyon ofisi ve ağ faaliyetlerini yönlendirmede büyük etkisi oldu.
Paydaşlardan gelen talepler üzerine yer alan Türkiye Araştırma Alanı (TRA), TÜBİTAK'ın bilgilendirme ve eğitim günlerini düzenlediği günlerin yanı sıra ulusal temas noktası, programa başvurmak isteyen kuruluşlar, kuruluşlar ve araştırmacılar, AB Çerçeve Programı uzmanları ve başarılı kuruluşların katkılarından haberdar olunur. davet edildi
Avrupa alanında deneyimli proje koordinatörü Türkiye, çeşitli etkinliklerle, üniversite ve sanayi kuruluşlarının görüştürülmesi, yetkinliklerinin tanıtılması, Türk firmalarının daha güçlü konsorsiyumda yer almasını sağladı.
AB'nin takdirini memnuniyetle karşıladı
Avrupa Araştırma Alanı (ERA) ile koordinasyon çalışması yapan ve Türkiye'nin Ufuk2020 Avrupa Komisyonu'nun 2020 yılındaki başarılarından Türkiye raporunda da takdir gördüğü belirtildi. Raporda Türkiye'nin bilim ve araştırma faslı hazırlıklarının çok ileri düzeyde olduğu görüldü.
'nin Ufuk2020 Programı kapsamındaki başarıları bu yıl tamamlanması, 2021-2027 yılında gerçekleştirilecek 9. Çerçeve Programı Horizons Europe'un artırılmasına devam edilmesi hedefleniyor.
Kurumlar, Ufuk2020 Program hakkında detaylı bilgi ve TÜBİTAK desteği almak için "ufuk2020.org.tr" web sitesini kullanabilirsiniz.