
Berrin Sönmez'den Şok Sözler: Çocuk Evliliği İslam'la Bağdaşmaz!
Kadın hakları savunucusu Berrin Sönmez, çocuk yaşta evliliklerin İslam'la bağdaşmadığını vurgulayarak tartışma yarattı. Dini yorumların yanlış kullanıldığını belirten Sönmez, bu tür yaklaşımların insan haklarına ve İslam'ın özüne aykırı olduğunu savundu. Peki, Sönmez'in bu konudaki argümanları neler? Müslüman feministler bu konuda ne düşünüyor? İşte detaylar...
Çocuk Evliliği: Bir Vahşet ve Zulüm Mü?
Berrin Sönmez, çocuk evliliğini bir vahşet ve zulüm olarak nitelendiriyor. Kur'an'da evlilik yaşıyla ilgili kesin bir rakam verilmemesinin bazı çevrelerce suistimal edildiğini belirten Sönmez, Nisa Suresi 6. Ayet üzerinden "rüşd" yani akıl olgunluğu kavramına dikkat çekiyor. Sönmez'e göre evlilik için sadece fiziksel değil, zihinsel ve sosyal gelişimin de tamamlanmış olması gerekiyor.
Sönmez, Kur'an'ın her döneme ve topluma hitap eden evrensel bir mesaj taşıdığını vurgulayarak ayetlerin tarihsel bağlamından koparılmaması gerektiğini söylüyor:
Kur’an, belli bir yaş vermez çünkü mesajı evrenseldir. Ama açıkça akıl olgunluğu, karar verme yetkinliği şart koşulmuştur. Bu da çocuk yaşta evliliği dışlar.
Bazı çevrelerin, boşanma süreçlerine dair ayetleri örnek göstererek çocuk evliliğini meşrulaştırmaya çalıştıklarını belirten Sönmez, bu yorumların İslam öncesi ataerkil gelenekleri yaşatmaya çalıştığını ifade ediyor:
Regl görmemiş çocuklardan söz eden ayet, yorumlandığı gibi çocuk evliliğine izin vermez.
Evlilik Dini mi, Hukuki mi?
Sönmez, evliliğin esasen dini değil hukuki bir mesele olduğunu vurguluyor. Hz. Aişe ile Hz. Muhammed’in evliliği üzerinden yapılan savunmalara da karşı çıkıyor. Nisa Suresi'nin, bu evlilikten sonra indirilen ayetlerden biri olduğuna işaret ederek, küçük yaşta evliliklerin İslam'dan değil, tarihsel ve kültürel koşullardan kaynaklandığını belirtiyor.
Türkiye’deki yasal boşluklara da dikkat çeken Sönmez, Medeni Kanun’a göre evlilik yaşının 18 olduğunu, ancak 17 yaş için veli onayı, 16 yaş içinse mahkeme kararıyla yapılan evliliklerin hâlâ mümkün olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor:
Bu, Türkiye için utanç verici bir durum. Evlilik yaşı istisnasız 18 ve üzerine çıkarılmalı.
Müslüman Feministlerin Ortak Mücadelesi
Berrin Sönmez, Müslüman feministlerin de çocuk evliliğine karşı kararlı bir duruş sergilediğini belirtiyor. Kadınların özgür, eşit ve ayrımcılıktan uzak bireyler olarak yaşaması gerektiğini vurgulayan Sönmez, laik ya da inançlı tüm kadın hareketlerinin ortak paydada buluştuğunu ifade ediyor:
İslami feminizmin temelinde de eşitlik, özgürlük ve adalet vardır. Rivayetlerle haklarımızı çiğnetmeyeceğiz. Mücadelemiz ortak.
Berrin Sönmez'in açıklamaları, çocuk evliliği konusundaki tartışmaları alevlendirdi. Sönmez'in vurguladığı gibi, çocuk evliliği hem insan haklarına aykırı bir uygulama hem de İslam'ın özünde yer alan adalet ve eşitlik ilkeleriyle çelişiyor. Bu konuda farkındalık yaratmak ve yasal düzenlemelerle çocukların korunması büyük önem taşıyor. Müslüman feministlerin bu konudaki kararlı duruşu, mücadeleye güç katıyor ve gelecekte daha adil bir toplumun inşası için umut vadediyor.