DEM Parti'den İmralı Çıkışı! Öcalan'la Görüşme Sinyali Mi?
Gündem

DEM Parti'den İmralı Çıkışı! Öcalan'la Görüşme Sinyali Mi?


11 June 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 14 June 2025

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partinin MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamalarla gündeme bomba gibi düştü. Doğan, en kısa sürede İmralı Adası'na bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladıklarını ve Abdullah Öcalan'ın farklı siyasi partilerin temsilcileriyle de görüşmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bu açıklama, Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin başlayabileceği yönünde beklentileri artırdı.

Meclis'te Komisyon Kurulmalı Çağrısı

Ayşegül Doğan, Meclis'te özel yetkilendirilmiş bir komisyonun kurulması gerektiğini vurgulayarak, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a "inisiyatif alın" çağrısında bulundu. Doğan, bu komisyonun Kürt sorununun çözümü için tarihsel bir sorumluluk üstlenebileceğini ifade etti.

Doğan, "Çok basit bir inisiyatif bu. Ama çok ağır, çok komplike, çok can almış bir meseleyi çözmek için tarihsel bir sorumluluk üstlenecek. O yüzden ciddi bir yaklaşım gerektirir, basit bir yaklaşımla çözülemez bu mesele. Ne yapabilir Sayın Kurtulmuş? Meclis tatile girmeden önce komisyonu kurabilmek için siyasi partilerin yetkililerini toplayabilir ve siyasetin çok sevdiği deyimle bir 'zirve' yapabilir. Orada ne çıkabilir; ortaya itirazlar, eleştiriler, öneriler çıkar ortaya" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Kürt sorununun sadece Kürtlerin sorunu olmadığını belirten Doğan, demokratik çözüm ve barışın siyasal, sosyal ve insani bir zorunluluk olduğunu vurguladı. DEM Parti olarak komisyonun usulüne, esasına ve nasıl çalışacağına dair hazırlıklarının olduğunu da sözlerine ekledi.

İmralı Ziyareti ve Öcalan'ın Rolü

DEM Parti'nin İmralı'ya gitme hazırlığı, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan'ın rolüne dair tartışmaları yeniden alevlendirdi. Ayşegül Doğan, görüştükleri muhalefet partilerinin "doğrudan temas, iletişim ve konuya dair bilgi sahibi olmak, şeffaflık" taleplerinin olduğunu söyledi. AKP ve MHP ile de görüştüklerini ve bu görüşmelerin devam edeceğini aktardı.

Doğan, "Biz de DEM Parti olarak İmralı Adası'na gitmek üzere hazırlık yapıyoruz. En kısa sürede İmralı Adası’na bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İçinde eş genel başkanlarımızın da bulunduğu MYK üyelerimizden oluşan bir heyetle hem bu dönemi anlamak, hem anlatmak, hem daha güçlü bir şekilde örgütlenmek için kendisiyle doğrudan görüşmek, istişarelerde bulunmak üzere bir hazırlık yapıyoruz. En kısa sürede kendisini ziyaret edeceğiz DEM Parti heyeti olarak. Yine önümüzdeki günlerde Sayın Öcalan'ın farklı siyasi partilerin temsilcileri ile de buluşması kuvvetle muhtemel" dedi.

Ayşegül Doğan, ayrıca Abdullah Öcalan'ın Mesut Barzani, Neçirvan Barzani, Mazlum Ebdî, Qubat ve Bafıl Talabani ile görüşmesinin faydalı olacağını düşündüklerini ve Öcalan'ın da bu görüşmeleri yapmak istediğini belirtti.

Öcalan'ın Perspektif Metni ve Tartışmalar

Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan'ın örgütüne sunduğu perspektif metninin geniş bir tartışma alanı açtığını ve bu metnin sadece PKK ile sınırlı olmadığını ifade etti. Bu metnin, yeni bir yaşamı inşa etmek için büyük bir çaba, emek, gayret, kararlılık ve direniş içerdiğini vurguladı.

Doğan, "Bu metin epey geniş, kamuoyunu aynı zamanda tartışmaya davet eden ve tartışmaya çağıran bir metin. Bu metin, söze ve istişareye alan açan bir metin. Tartışma ve konuşma zemini kuran bir metin. O nedenle biz eleştiri, yanıt, katkı, destek bütün bunları kıymetli buluyoruz. Çünkü tam da Sayın Öcalan’ın çağırdığı alan; tartışma, konuşma, eleştirme, istişare etme, sözü değerli kılma, etkili kılma ve sözün kapsamını, alanını ve yankı alanını genişletmektir." dedi.

Sonuç olarak, DEM Parti'nin İmralı'ya gitme hazırlığı ve Abdullah Öcalan'ın farklı siyasi partilerin temsilcileriyle görüşme ihtimali, Kürt sorununun çözümüne yönelik yeni bir sürecin başlayabileceği umudunu yeşertiyor. Ancak bu sürecin nasıl ilerleyeceği ve hangi sonuçları doğuracağı, önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmeler ve atılacak adımlarla netlik kazanacak.