Gebze'de Bina Çöktü! Bakan Yerlikaya'dan Kritik Açıklama
Gündem

Gebze'de Bina Çöktü! Bakan Yerlikaya'dan Kritik Açıklama


29 October 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 29 October 2025

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde meydana gelen bina çökmesi olayında 5 vatandaşımızın enkaz altında olduğu tahmin ediliyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayla ilgili yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının Kocaeli Valisi ve Gebze Belediye Başkanı koordinasyonunda aralıksız devam ettiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, bölgeye İçişleri Bakan Yardımcısı, AFAD Başkan Yardımcısı, Afetlere Müdahale Genel Müdürü ve Arama Kurtarma Dairesi Başkanı'nın da sevk edildiğini duyurdu.

Arama Kurtarma Çalışmaları Aralıksız Sürüyor

Bakan Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre, kurtarma çalışmalarına 80'i AFAD personeli olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve belediye ekiplerinden toplam 147 arama kurtarma görevlisi katılıyor. Çalışmalarda 2 arama kurtarma köpeği, 8 enkaz altı arama cihazı, 2 drone ve 52 araç kullanılıyor.

  • 147 arama kurtarma görevlisi
  • 2 arama kurtarma köpeği
  • 8 enkaz altı arama cihazı
  • 2 drone
  • 52 araç

Gebze'deki Bina Çökmesi Neden Yaşandı?

Gebze'de meydana gelen bu üzücü olay, akıllara bina güvenliği konusunu bir kez daha getirdi. Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, yapıların sağlamlığı büyük önem taşıyor. Uzmanlar, binaların yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, zemin etüdü çalışmaları ve inşaat sürecindeki denetimlerin hayati öneme sahip olduğunu vurguluyor. Özellikle eski binaların depreme dayanıklılık testlerinden geçirilmesi ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması, olası faciaların önüne geçmek adına büyük önem taşıyor. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için, yapı denetim süreçlerinin daha sıkı bir şekilde uygulanması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor.

Arama kurtarma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğü bölgede, ekipler enkaz altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak için yoğun çaba sarf ediyor. Olayın ardından bölgeye sevk edilen yardımlar ve destekler, umutları yeşertiyor. Tüm Türkiye, Gebze'den gelecek güzel haberleri bekliyor. Bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için, yapı güvenliği konusunda daha bilinçli ve dikkatli olmalıyız. Unutmayalım ki, güvenli yapılar hayat kurtarır.