Kartalkaya Otel Yangını Meclis'te: Sigorta Şirketleri Neden Denetlemiyor?
Gündem

Kartalkaya Otel Yangını Meclis'te: Sigorta Şirketleri Neden Denetlemiyor?


22 May 20255 dk okuma1 görüntülenmeSon güncelleme: 22 May 2025

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otel yangınını araştırmak üzere kurulan komisyon, önemli isimleri ağırladı. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) yetkilileri, komisyona bilgi verdi. Peki, toplantıda hangi önemli konular ele alındı ve yangınların önlenmesi için ne gibi adımlar atılması gerektiği tartışıldı?

Otel Yangınlarında Sigorta Denetimi Tartışması

Komisyon, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Altınok, açılış konuşmasında, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için atılacak adımların hukuka uygun olması gerektiğini vurguladı. TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı ise sigortanın finansal kayıpları telafi ederken aynı zamanda rehabilite de sağlayabileceğini belirtti. Ancak sigorta yaptırma oranlarının yangın sonrası kısa sürede düşmesi, sigorta bilincinin yeterli olmadığını gösterdi.

CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır'ın sorusu üzerine Obalı, sigorta farkındalığının canlı tutulması gerektiğini ifade etti. Obalı, konaklama tesislerinde yangın sigortasının teşvik edilmesinin, özellikle yerel yönetimler tarafından ruhsat verilmesi aşamasında bir ön koşul olarak uygulanmasının süreci olumlu etkileyeceğine inandığını söyledi. "Konaklama tesisi gibi can güvenliği açısından kritik öneme sahip yapılarda, yangın sigortası yapılmasının teşvik edilmesi, özellikle yerel yönetimler, iş yeri ruhsatı verilmesi gibi konularda bunun bir ön koşul olarak uygulanmasının bu konudaki süreci son derece olumlu etkileyeceği inancındayız." dedi.

Sigorta Şirketleri Denetim Yapmıyor mu?

Obalı, sigorta şirketlerinin yangın olaylarında kusurlu olmadığını ve denetim yetkilerinin bulunmadığını belirtti. Bir tesisin sigortalanma sürecinde ilk etapta risk analizi yapıldığını, ancak uzun yıllar süren sigortalılık durumunda aynı koşulların devam ettiği varsayımıyla hareket edildiğini kaydetti. "Bir fotoğraf çekiliyor, o fotoğrafın aynen devam ettiği saikiyle bu ilişkiler devam ediyor. Çekilmiş fotoğrafın aynen devam ettiği saikiyle hareket edildiği için burada uzun vadeli bir ilişkinin sonucu olarak bunu değerlendirmek lazım." dedi.

Komisyon Başkanı Altınok ise bu yaklaşımı eleştirerek, her yıl yenilenen poliçelerde yeniden denetim yapılması gerektiğini vurguladı. Altınok, "Geçmişten böyle bir alışkanlık var, bana çok hukuka aykırı ve çok usulsüz bir iş gibi geliyor. Arabanızı bile her sene TÜVTÜRK'e götürüyorsunuz, gösteriyorsunuz, muayene ettiriyorsunuz." ifadelerini kullandı. Obalı ise Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin tesis bulunduğunu ve bunların tamamının her yıl denetlenmesinin mevcut yapıyla mümkün olmadığını belirtti. Altınok, bu yanıta karşılık olarak, sigorta şirketinin kimi her sene sigorta ediyorsa, her sene denetlemesi gerektiğini, yeterli eksper yoksa o firmayı kapatması gerektiğini söyledi.

Yeni Risk İnceleme Heyeti Önerisi

Toplantıya katılan SEDDK Başkan Yardımcısı Hande Hatunoğlu Kurtulan, sigorta süreçlerine ilişkin önerilerini paylaştı. Kurtulan, "risk inceleme heyeti" kurulmasını önerdi. Bu heyetin hazırlayacağı raporların ilgili tüm kurumların erişebileceği ortak bir veri tabanına aktarılabileceğini ifade etti. Kurtulan, ayrıca belirli bir kapasitenin üzerinde kişiyi barındıran tesislerde bedeni zararları da kapsayan özel bir sigorta paketinin teşvik edilmesini önerdi. "Belirli bir kapasitenin üzerinde kişi barındıran tesisler için ruhsat ve faaliyet aşamasında bir sigorta paketinin teşvik edilebileceğini önermek istiyoruz." dedi.

  • Risk inceleme heyeti kurulması
  • Ortak veri tabanı oluşturulması
  • Tesisler için skor hesaplanması
  • Özel sigorta paketlerinin teşvik edilmesi

Kartalkaya'daki otel yangını sonrasında TBMM'de kurulan komisyon, sigorta süreçlerindeki eksiklikleri ve alınması gereken önlemleri masaya yatırdı. Sigorta şirketlerinin denetim sorumluluğu, risk inceleme heyeti kurulması ve özel sigorta paketlerinin teşvik edilmesi gibi konular, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için atılacak önemli adımlar olarak öne çıktı. Bu adımların hayata geçirilmesiyle, hem tesislerin güvenliği artırılacak hem de sigorta bilinci yükseltilerek olası zararların önüne geçilmesi hedefleniyor.