Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail ordusunu pusuya düşürdüğünü ve askerlerden ölenler ve yaralananlar olduğunu duyurdu. Bu beklenmedik saldırı, bölgedeki gerilimi tırmandırırken, İsrail ordusunun karşılık vermesiyle çatışmaların daha da şiddetlenebileceği endişesi hakim.
Kassam Tugayları'ndan "Kılıç Kırma Pususu"
Kassam Tugayları'nın Telegram sayfasından yapılan açıklamada, Kassam'a bağlı silahlı unsurların, Cumartesi günü Beyt Hanun'un doğusunda İsrail askerlerine karşı "Kılıç Kırma Pususu" adı verilen bir operasyon gerçekleştirdiği ifade edildi. Bu operasyon, İsrail ordusuna karşı planlı ve organize bir saldırı olarak dikkat çekiyor.
Pusuya düşen İsrail askerlerinden ölenler ve yaralananlar olduğu aktarıldı. Gazze Tümeni'ne bağlı muharebe istihbarat taburu komutasındaki bir "Storm" tipi askeri cipin hedef alındığı pusuda, zırh delici bir füzenin kullanıldığı belirtildi. Bu durum, Kassam Tugayları'nın askeri kapasitesinin ve taktiklerinin geliştiğini gösteriyor.
İsrail Askeri Mevzisi Hedef Alındı
Yaralıları kurtarmak için bölgeye gelen İsrail destek kuvvetinin anında "Telfeziyye 3" tipi bir anti-personel patlayıcıyla hedef alındığı, bu saldırıda da ölenler ve yaralananlar olduğu kaydedildi. Bölgede yeni kurulmuş bir İsrail askeri mevzisinin de "4 RPG" roketi ve havan toplarıyla hedef alındığı belirtildi. Bu saldırılar, İsrail ordusunun bölgedeki hareket alanını kısıtlamayı ve kayıplar verdirmeyi amaçlıyor.
İsrail ordusu, dün ateşkesi bozarak Gazze Şeridi'ne yeniden başlattığı saldırılarda "ilk kez" bir askerinin öldürüldüğünü duyurmuştu. Ordudan yapılan açıklamada, Beyt Hanun'da bir grup İsrail askerinin hedef alındığı, saldırıda 35 yaşındaki kıdemli bir subayın öldürüldüğü, 3'ü ağır 5 askerin de yaralandığı belirtilmişti. Bu kayıp, İsrail kamuoyunda büyük yankı uyandırdı ve hükümetin Gazze politikalarına yönelik eleştirileri artırdı.
Bölgedeki Gerilim Artıyor
Bu son gelişmeler, İsrail-Filistin arasındaki gerilimi daha da tırmandırırken, bölgedeki barış umutlarını da zayıflatıyor. Uluslararası toplumun tarafları sükunete davet etmesine rağmen, çatışmaların devam etmesi ve sivillerin zarar görmesi endişeleri artırıyor.
Gazze'deki durumun daha da kötüleşmemesi için tarafların bir an önce diyalog yolunu bulması ve kalıcı bir ateşkes sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde, bölgedeki şiddet sarmalının daha da derinleşmesi ve insani bir felakete yol açması kaçınılmaz olabilir.