02 Mayıs 2025 Cuma

Kütahya'da Deprem Alarmı! Yeni Fay Hattı mı Oluşuyor?

Kütahya, son zamanlarda art arda meydana gelen 4 ve üzeri büyüklükteki depremlerle sarsılıyor. Bu durum, şehrin deprem geçmişi ve mevcut yapı stoku göz önüne alındığında, haklı bir endişeye neden oluyor. Peki, bu sarsıntılar ne anlama geliyor? Yeni bir fay hattı mı oluşuyor? İşte detaylar...

Kütahya'nın Deprem Geçmişi: Gediz Depremi Unutulmadı

Kütahya, geçmişte de büyük depremlerle sarsılmış bir bölge. Özellikle 28 Mart 1970'te yaşanan Gediz depremi, şehrin hafızasında derin izler bıraktı. Bu depremde binlerce yapı enkaza dönmüş ve 1.086 kişi hayatını kaybetmişti. Depremin şiddetiyle Gediz ilçesi haritadan silinmiş ve ilçe merkezi, Uşak yolu üzerinde bulunan Kadınlar Pazarı mevkisine taşınmıştı.

Doç. Dr. Bülent Özmen'e göre, son günlerdeki depremlerin yaşandığı bölgeye yakın bir noktada, Naşa Fay Zonu üzerinde 19 Mayıs 2011'de 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu depremde de 2 kişi hayatını kaybetmiş, 122 kişi yaralanmıştı.

  • 1928 Emet depremi (6.2)
  • 1944 Şaphane depremi (6.2)
  • 1970 Çavdarhisar depremi (5.9)
  • 2011 Simav depremi (5.9)

Deprem Fırtınası mı Yaşanıyor?

Son günlerde Kütahya'da yaşanan depremlerin sıklığı ve büyüklükleri, "deprem fırtınası" olarak nitelendiriliyor. Doç. Dr. Bülent Özmen, bu durumu şöyle açıklıyor:

"19 Nisan 2025 Cumartesi gününden bu yana Kütahya'nın Simav ilçesinin yaklaşık 15 km kuzeyinde deprem fırtınası şeklinde çok sayıda deprem meydana geldi ve gelmeye de devam ediyor. Bu depremlerin en büyüğü 25 Nisan Cuma günü 4.6 büyüklüğüne erişmişti. Bu depremleri ardı ardına çok sayıda meydana gelmesi ve benzer büyüklükte çok sayıda depremi içermesi nedeniyle deprem fırtınası şeklinde isimlendirebiliriz."

Özmen'e göre, bu deprem fırtınası Naşa Fay Zonu'nun yaklaşık 8 km kuzeyinde, henüz tespit edilmemiş bir fay üzerinde yoğunlaşıyor. Bu durum, bölgede yeni bir fay hattının oluşma ihtimalini akıllara getiriyor.

Ancak uzmanlar, sadece bu depremlere bakarak büyük bir depremin işareti demenin mümkün olmadığını belirtiyor. Bölgedeki en önemli tehdit kaynağının Simav Fayı olduğunu ve bu fayın 7'den büyük deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguluyorlar.

Ne Yapmalı?

Kütahya'da yaşanan depremler, bölgedeki deprem riskini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu nedenle, yetkililerin ve vatandaşların depreme karşı hazırlıklı olması büyük önem taşıyor.

  • Mühendislik hizmeti almamış ve kurallara uymadan inşa edilmiş yapıların dönüştürülmesi gerekiyor.
  • Afet planlaması yapılarak, can kayıplarını en aza indirecek önlemler alınmalı.
  • Halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi gerekiyor.
  • Deprem aktivitesinin daha hassas aletlerle gözlenmesi ve olası olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olunması gerekiyor.

Kütahya'da yaşanan depremler, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. Unutulmamalıdır ki, deprem değil, binalar öldürür. Bu nedenle, güvenli ve sağlam yapılar inşa etmek, deprem riskini azaltmanın en önemli yoludur.

İlgili Haberler