20 Nisan 2025 Pazar

MÜSİAD'dan Film Festivali Hamlesi! Milli Sinemaya Destek Mi?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından ilk kez düzenlenen MÜSİAD Altın Çark Uluslararası Kısa Film Festivali (MAFF), Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) görkemli bir gala ile başladı. Festival, sinema dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlarken, gala gecesine siyaset, sanat ve iş dünyasından önemli isimler katıldı. Albayrak Medya'nın medya sponsorluğunu üstlendiği festivalde, Filistin temalı filmlerin öne çıkması ve bazı genç yönetmenlerin ödüllerini Gazze'ye adaması, milli sermayenin milli sinema ile buluştuğu izlenimini yarattı.

MÜSİAD'dan Sinemaya Tam Destek

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, festivaldeki konuşmasında, "Bu toprakların meseleleri ele alınsın, bizim hikayelerimiz anlatılsın, sinema aracılığıyla kültürümüz, kimliğimiz, değerlerimiz ön plana çıksın istiyoruz" dedi. Asmalı'nın bu sözleri, MÜSİAD'ın sinema sektörüne verdiği önemi ve milli değerlere vurgu yapma arzusunu açıkça ortaya koydu. Yapay Zeka kategorisinin jüri başkanı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, "MÜSİAD gibi köklü bir kuruluşun sinema sanatına ve endüstrisine katkı vermeye karar vermesi gerçekten çok önemli. Sinemaseverler olarak MÜSİAD’ın peşini bırakmayız" şeklinde konuştu.

Gazze'ye Adanan Ödüller

Festivalde ödül alan yönetmenlerin Gazze'ye yönelik duyarlılıkları dikkat çekti. Filistin'de tutuklu şair Mosab Abu Taha'yı anlatan "Özgür Sözler: Gazzeli Bir Şair" adlı çalışmasıyla "En İyi Belgesel Jüri Özel Ödülü"nü kazanan yönetmen Abdullah Harun İlhan, ödülünü İsrail bombardımanında hayatını kaybeden şair Rıfat el-Arair'e ithaf etti. "En İyi Belgesel Film" ödülünü "Gulab Gul" filmiyle alan Semih Sağman da ödülünü Gazze'ye adadı. Bu anlamlı davranışlar, festivalin sadece bir sanat etkinliği olmanın ötesinde, toplumsal duyarlılığı da ön planda tuttuğunu gösterdi.

Milli Sinema ve Milli Sermaye Bir Arada

Onur ödülüne layık görülen Yönetmen Mesut Uçakan, festivaldeki atmosferden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İlk kez milli sermaye ile milli sinema bir araya geldi" dedi. Uçakan, geçmişte milli sinema hareketinin sermaye desteği bulmakta zorlandığını belirterek, MÜSİAD'ın bu boşluğu doldurabileceğine olan inancını vurguladı. Uçakan'ın sözleri, festivalin milli sinema için bir dönüm noktası olabileceğine işaret ediyor.

Festival kapsamında toplam 500 bin lira ödül dağıtıldı. Yönetmen Ali Rıza Bayazıt’ın “Teamül” adlı kısa filmi “En İyi Senaryo” ve “Kısa Film Seyirci Özel” ödüllerini alırken, Mert Erez’in “Rehber” adlı çalışması da “En İyi Ulusal Film Ödülü”nü kazandı. Gala gecesinde ayrıca “MÜSİAD Onur Ödülleri” Mesut Uçakan ve Hülya Koçyiğit’e takdim edildi.

MÜSİAD Altın Çark Uluslararası Kısa Film Festivali, milli sinemaya verilen destek, Filistin'e gösterilen duyarlılık ve sektördeki genç yeteneklere sağladığı fırsatlarla adından söz ettirdi. Festivalin, Türk sinemasının geleceğine olumlu katkılar sağlaması ve milli değerleri ön plana çıkaran yapımların artmasına öncülük etmesi bekleniyor.

İlgili Haberler