Koronavirüs aşısının yan etkileri neler?
22 Ocak 2021Dünya, farklı şirketler ve ülkeler tarafından geliştirilen koronavirüs aşılarından olumlu sonuçlar bekliyor. Bu noktada salgının başlangıcından beri olduğu gibi pek çok 'yalan haber' de sosyal medyada dolaşıyor. Uzman görüşlerini içermeyen veya güvenilir bir kaynağa dayanmayan 'koronavirüs' haberlerine güvenmemenizi tavsiye ederiz. Peki bu noktada koronavirüs aşısının yan etkileri nelerdir? Uzmanlar ne diyor? Dünyada ve Türkiye'de hangi yan etkiler?
Koronavirüs aşısı nedir? İşte kullanılan teknolojiler
koronavirüs aşısının yan etkileri:Gerçekler ve iddialar
Öncelikle Türkiye'deki durumdan bahsetmemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Sosyal Bilimler Kurulu Üyesi Prof.Dr.Mustafa Necmi, 14 Ocak'tan bu yana 1 milyon 67 bin kişiyi vuran aşının yan etkilerini anlattı. Aşılama daha önce de söylediğimiz gibi devam ediyor. DHA muhabirine konuşan Prof.Dr.Mustafa Necmi, aşının şimdiye kadar yapılanlarda ciddi bir yan etkisinin olmadığının altını çizdi. Türkiye'de kızarıklıklar arasında bölgede görülen yan etkiler aşılanmakta, ayrıca bazı kişilerde yorgunluk ve ağrı yaşanmaktadır. Bazıları başının ağrıdığını söylüyor. Bu yan etkiler aslında kabaca dünyada görülen yan etkilerle aynıdır.
Dünyadaki durum nedir? İddialar ve gerçek yan etkiler
Hak Talepleri:
Türkiye'de bu şekilde yan etkileri seyrederken, farklı ülkelerden farklı aşıların yan etkileri olduğu iddia edilen videolar ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, bir videoda, Moderna aşısı olan bir kişi titreme ve kasılmaların yan etkilerini yaşarken, Pfizer aşısı olduğunu söyleyen başka bir kişi, etkilerin şiddetli olduğunu iddia etti. Sağlık yetkilileri bu videolarda kişilerin yan etkilerini teyit etmiyor ve sosyal medyada yayılan bu videolara atıfta bulunulmaması gerektiğini belirtiyor. Titreme ve kas alçıları şimdilik iddia olarak kalıyor. Doğrulanmış sonuç yok.
ikinci dozdan sonra gerçek yan etkiler
Türkiye'de olduğu gibi dünyada da kas ağrısı ve yorgunluk belirtileri olan hastalarda görülmektedir. Bu semptomlar, Harvard Tıp Fakültesi İmmünoloji Yüksek Lisans Programı yöneticisi Dr. PolitiFact tarafından verildi. Shiv Pillai'ye göre genellikle 24 saat içinde kayboldular. Resmi sağlık verilerine göre, hem Pfizer hem de Moderna'nın 37.000'den fazla kişiyi içeren klinik denemeleri de aşının uygulandığı yerde ağrı ve kızarıklık gözlemledi; bazı kişilerde ayrıca baş ağrısı, ateş, eklem ve kas ağrısı gibi şikayetler de vardır. Bunlar hafif ve orta dereceli reaksiyonlar olarak tanımlanır ve kısa sürede etkisini kaybeder. Bu belirtiler 2 gün içinde geçmezse doktora başvurmakta fayda var.
Koronavirüs aşısı şu anda alerjisi olan kişilere önerilmese de önlem alınırken uygulanmaya çalışılmaktadır. Sağlık uzmanları, vakalarının araştırılması için kişilerin herhangi bir yan etkiyi bildirmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, bireysel vakaların yan etkilerine bakmak yerine benzer yan etkilerin daha fazla insanda görülmesi gerektiğinin altını çiziyor.