Tabip Odası İstanbul İçin Çağrı Yaptı: ‘Önlem Alınmazsa Mezarlıklar Dolacak’

Tabip Odası İstanbul İçin Çağrı Yaptı: ‘Önlem Alınmazsa Mezarlıklar Dolacak’

11 Kasım 2020 0 Yazar: admin

İstanbul Tabip Odası, koronavirüs vakalarındaki hızlı artışa dikkat çekerek acil önlem çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, salgın nedeniyle serviste kalmak zorunda kalan pek çok hastanın yeterli yer olmadığı için acil durumlarda tutuldukları belirtildi. Bakanlığın açıkladığı koronavirüs rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Tedbirler alınmazsa mezarlıklar bir süre sonra doldurulacak. Bu bizim kararlılığımızdır." Dedi. İstanbul Tabip Odası, Covid-19 salgınının İstanbul'da yayılma oranının endişe verici olduğuna dikkat çekerek, İstanbul için acil kapatma çağrısı yaptı. "İstanbul'un sağlık kurumları SOS veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor" tespitinde bulunan Tabipler Odası, hükümetin salgınla mücadele politikasını eleştirdi.

Salgın politikasının tamamen iflas ettiğini iddia eden Tabip Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TÜİK verilerine dayalı çalışmalara dayanıyor. İstanbul'daki fazladan ölü sayısının Sağlık Bakanlığı'nın üç katı olduğuna dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19'a bağlı toplam ölüm sayısını 25 Ekim de dahil olmak üzere 3 bin 253 olarak açıkladı. Ancak dün yayınlanan raporda Bilimler Akademisi, 12 Mart – 4 Kasım 2020 tarihleri arasında İstanbul'da 2015-2019 ortalamasına göre 8 bin 456 ek ölüm.

İstanbul Tabip Odası'nın ortak açıklamasında, şehirdeki sağlık sisteminin karşılaştığı sorunlar. Aşağıdaki gibi listelenirler:

"Ambulanslar Covid-19 hastalarını taşıyamaz. Hastalar saatlerce sedyede tutulur. Hastanelerde mevcut hizmetler yeterli değildir, her gün yeni Covid-19 hizmetleri açılır. Serviste kalması gereken birçok hasta hastanede tutulur. Yeterli yatak olmadığı için acil durumlar.Hasta acil veya servislerde tutuluyor ve yoğun bakım yataklarının boşaltılması bekleniyor.

Sadece Covid-19 hastaları değil, diğer hastalar da hizmet yetersizliği nedeniyle sağlık hizmeti alamıyor Kamu hastaneleri ihtiyaca cevap veremediği için ücret karşılığı kabul ettiği için faaliyete geçen özel hastaneler, lerde tahrip olan film çalışmaları vakaların ancak çok küçük bir kısmına ulaşabiliyor. İstanbul'un sağlık kurumları SOS veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. AKP rejiminin salgın politikası tamamen iflas etti. ”İstanbul Tabip Odası çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

Öncelikle şehre giriş ve çıkışta kısıtlamalar, sosyal hareketliliğin azaltılması / sokağa çıkma yasağı, SARS-CoV-2'nin kuluçka dönemi olan 14 güne kadar. Temel / zorunlu ve acil mal ve hizmetler dışındaki tüm işlerde işin durdurulması dahil olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak / durduracak tedbirler hızla uygulanmalıdır.

Salgınla mücadele hastanelerde değil sahada kazanılır. Etkili bir dolgu çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerinde Aile Hekimliği- İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün ikiliği ortadan kaldırılmalı, Aile Sağlığı Merkezleri bölgesel bazda hızla örgütlenmelidir.

Salgın, vatandaşa salgını kontrol altına almama sorumluluğu yüklenerek “Maske-Mesafe-Hijyen” kafiyesiyle baş edilemez. Hastalığa yakalananların çoklu testlerle kesin izolasyonu Evde izolasyon koşullarının sağlanamadığı durumlarda yerel yönetimlerle işbirliği yaparak barınma olanakları sağlamak.

Özel hastanelerin Covid-19 hastalarından para talep etmeleri hiçbir şekilde hoş görülmez. Kamu sağlık kurumlarının ihtiyacı karşılayamadığı her durumda, özel hastaneler Sağlık Bakanlığının kontrolünde olmalı, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve önkoşulsuz tamamen ücretsiz olmalıdır.

Kanun Hükmünde Kararname ile görevden alınan ve atanmayan hekimler, Covid-19 pandemik sağlık çalışanlarının istihdam ihtiyacı dikkate alınarak derhal işe alınmalıdır; Pandemi mücadelesinden aylardır bıkan sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları bir an önce düzeltilmelidir. . Gelen vahim durum gösteriyor ki; Türkiye'de salgınla mücadelenin ön koşulu bu zihniyetle mücadele etmektir. İstanbul Tabip Odası'ndan Prof.

Osman Küçükosmanoğlu, ülke genelinde kaybedilen sağlık çalışanı sayısının 138'e ulaştığını belirtti. Gerçek sayının bundan çok daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini belirten Küçükosmanoğlu, "Yoğun bakım yataklarımız dolu. Özellikle yoğun bakım yataklarımız dolu. Devlet hastaneleri önlem alınmazsa mezarlıklar bir süre sonra doldurulacak. Bu bizim kararlılığımızdır. Önlemlerin alınmasını istiyoruz, talep ediyoruz.Özellikle zorunlu olmayan üretimin durdurulmasını, özellikle de kapatılmasını düşünüyoruz. alış veriş merkezleri, sosyal hareketliliği azaltmak ve bunu 14 gün uygulamak salgında etkili olacaktır.Gerçekten bu iş taciz edilecek bir iş değil, şu anda günlük 80 ila 90 ölüm bildiriliyor ama gerçek rakam biz değiliz. Yaklaşık her gün İzmir depremi kadar çok insan kaybediyoruz. "

İstanbul'da koronavirüse yenik düşen işyeri hekimi. Yalçın Özdemir'in oğlu Umut Özdemir, “Babamızı kaybettik, anma töreni için Tabip Odasına geldik. Büyük bir üzüntü içindeyiz. Bunun ötesinde çok acıtıyor. Neden daha iyi önlemler alınamıyor? Aile için çok üzgünüz. Babam çok dikkat etmesine rağmen hastalandı. Lütfen herkes çok dikkatli olun. Unutma, onlar başaramazlar, biz ölürüz çünkü onlar yapamazlar. Bu salgın süreci kendi çabalarımızla atlatabilirsek belki daha kolay atlatabiliriz. Babamın cenazesi günü açıklanan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 78 idi. Ancak babamın yıkanmasını beklerken yaklaşık 1,5 saatte 25 koronavirüs cenazesi gördük. Sayılar kesinlikle doğru değil. "